Hogy megszülessenek a kívánt gyermekek!

Hogy megszülessenek a kívánt gyermekek!

Elégedetten a párkapcsolatban – mitől függ? mitől leszünk elégedettek?

2017. április 19. - janovicz

Boldogság, harmónia, kiegyensúlyozottság és elégedettség egy párkapcsolatban – legtöbbünk vágya, célja ez, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy ez mitől függ, milyen tényezők befolyásolnak minket leginkább.

Érdemes először átgondolni, hogy számunkra mi okoz leginkább örömet, mi befolyásolja elsősorban kapcsolatunkkal való elégedettségünket, illetve melyek azok a területek, tényezők, melyek hatására úgy érezzük, hogy kapcsolatunk kihült, és inkább nehézségek forrása, mint támogató és erőt adó háttér. A gyermeknevelés, az anyagiak, a szabadidő eltöltése, a szexuális élet, a munkahelyi feladatok vagy éppen a háztartás körüli pozitív és negatív megélések határozzák meg a kapcsolattal való elégedettségünk, vagy ezek másodlagos tényezők?

A személyes vélemény megfogalmazása után tekintsünk  rá arra, hogy mit mutatnak ezzel kapcsolatban a különféle kutatások, milyen elégedettséget meghatározó tényezőket azonosítottak. A párkapcsolati elégedettség egy szubjektív fogalom, nehéz pontosan  körülhatárolni, így az ezzel kapcsolatos elképzelések is többféle irányt mutatnak. A kiegyensúlyozottságot okozó tényezők egyéni különbségeket is magukban rejtenek ugyan, de a széles körű vizsgálatok nagy egyetértést mutatnak a legfontosabb elégedettséget okozó tényezők meghatározásában. Az alábbi ábra egy több szakirodalmat áttekintő, összegző munkára támaszkodva mutatja be azokat a tényezőket, melyek befolyással vannak az elégedettségre, illetve az elégedetlenségre férfiak/férjek és nők/feleségek szerint.

tablazat.jpgAz elégedettséget és elégedetlenséget okozó tényezők

Jól látható, hogy a szexuális élettel kapcsolatos élmények és problémák meghatározóak a párkapcsolati elégedettséget tekintve, mindkét nemnél ez került első helyre az elégedetlenséget okozó tényezők között. Az anyagi problémák és a gyermeknevelés körüli nehézségek szintén meghatározóak mindkét nemnél. Kirajzolódik továbbá az is, hogy a megkérdezett férfiak jelentős része személyes szabadságának korlátozását éli meg nehezen, a nők pedig társuk munkahelyi leterheltségétől elégedetlenebbek a kapcsolatukkal.

A  partnerek közötti mély kapcsolat, az anyaság és az apaság élménye, valamit a gyermekkel való jó kapcsolat mindkét nemnél lényeges az elégedettséget tekintve. A kapcsolati békét leginkább előidéző egyéb tényezők mellett erősebb nemek szerinti eltéréseket találunk. A nők a biztonság és az érzelmi támogatás jelentőségét emelték ki, illetve a manapság egyre fontosabbá váló személyes fejlődés lehetőségét. A közös célok, közös érdeklődés és hasonló életstílus a férfiak számára bizonyult fontosabbnak az elégedettségükkel kapcsolatban.

A vizsgálatok alapján leginkább meghatározó tényezők mellett természetesen számos más faktor is szerepet játszik abban, hogy egy személy hogyan érez és gondolkodik magáról, társáról, illetve kapcsolatáról. A párkapcsolatok pozitív és negatív megítélésében és megélésében fontos szerepet kap például az, hogy a felmerülő problémákkal, stresszel, konfliktusokkal  hogyan küzdenek meg, mennyire illenek össze, vagy hogy milyen módon fejezik ki egymás iránti szeretetüket és megbecsülésüket. Későbbi bejegyzéseimben ezekre a kérdésekre is bemutatok néhány lehetséges választ.

Janovicz Andrea
pszichológus
párkapcsolati tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://3kiralyfi.blog.hu/api/trackback/id/tr712420055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása