Hogy megszülessenek a kívánt gyermekek!

Hogy megszülessenek a kívánt gyermekek!

Találjon újra egymásra a NŐ és a FÉRFI

2017. április 19. - Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

„…de mi férfiak férfiak maradjunk és nők a nők - szabadok, kedvesek - s mind ember, mert az egyre kevesebb...”

József Attila szavai időszerűbbek, mint valaha. Hiszen olyan korban élünk, amikor a kapcsolatok kialakítása és megtartása komoly fejtörést okoz minden- kinek. Tovább nehezíti a dolgot, hogy a 21. századra jellemzően átrendeződtek a női és a férfi szerepek. A nő és a férfi kölcsönösen túlzott elvárást támaszt egymás felé, aminek követ- keztében növekszik a meg nem értés a két nem között. A szeretet és a szerelem azonban ugyanolyan létfontosságú a boldog és a hosszú élethez, amilyen mindig is volt. Vajon mit akar igazán a nő és mit a férfi?

Mindenki számára ismerős a mondás: a nők a Vénuszról, a férfiak a Marsról jöttek. Mást várunk el a szextől, a szerelemtől, különbözik a viselkedésünk, a gondolkodásmódunk. Ennek ellenére férfi és nő gyönyörű kapcsolatot, szövetséget tud kialakítani, ha akar, és persze tesz érte.

A nemi különbségek már az archaikus társadalmakban megmutatkoztak. Mindkét nem részéről ősidők óta kódolt sajátosságokról van szó. A klasszikus szerepmodell szerint a férfi a családfenntartó, az anyagi javak megteremtője. Az erős, a harcos, aki óvja, védi a családját. A nő a lágy, a gyengéd, a gondoskodó, az otthon melegének őrzője. Ezek a tipikus női és férfi szerepek mára már erősen összemosódtak, nagy zűrzavart okozva ezzel a nőiesség és a férfiasság természetes megélésében.

A szerepek átalakulása megváltoztatta az egymás irányába tett elvárásokat is. A férfiakra mindinkább nőies viselkedést és gondolkodásmódot akarnak rákényszeríteni. Legyenek érzékenyek és empatikusak, hogy a végtelenségig lehessen velük boncolgatni az érzelmeket, problémákat. Ez a viselkedés általában idegen a férfitól, így ők erre a nyomásra leginkább hallgatásba burkolóznak vagy elmenekülnek. Elvárják tőlük, hogy legyenek törekvőek a munkahelyen, öltözködjenek stílusosan, tudjanak főzni, barkácsolni, legyenek csődörök az ágyban, természetesen izmos felsőtesttel és kocka hassal. Emellett legyenek tökéletes apukák, lelkisek és lelkizősek, de ugyanakkor az erő és a bátorság megtestesítői.

A nők maradjanak gyengédek, érzékiek, de álljanak meg a maguk lábán, teremtsék elő az anyagi javakat és tegyék meg a mindennapi küzdelmeiket a férfias munka világában. Legyenek egyszerre anyák, feleségek, háztartásbeliek, bomba nők, szeretők és mindemellett még harmonikusak, kipihentek, türelmesek és megértőek is.

A tömegmédia, a Hollywood ontotta szirupos filmek csak tovább színezik a látásunkat. A tökéletes női és férfi ideák médiában terjesztett képei, fiktív leírásai hozzájárulnak ahhoz, hogy a férfiaknak egyre kevésbé akaródzik elkötelezni magukat és könnyebb utat találnak a flörtölésben vagy az alkalmi kapcsolatokban. A nőket pedig már kislány koruk óta abban a hitben nevelik, hogy egy napon megérkezik a Nagy Ő, a herceg a fehér lovon, akihez képest persze csalódnak a húsvér férfiakban.

Nők és férfiak egyaránt bizonytalanokká váltak a szerepüket illetően. És nem meglepő, hogy tanácstalanok, csökken az önbecsülésük, megfelelési kényszerrel küzdenek, és gyakran nem mernek egymáshoz közeledni, vagy a kialakult űrt újra betölteni.

A boldog kapcsolat kialakításának egyik titka, hogy megértsék, mit szeretne, és mire vágyik a másik fél. A kutatások bebizonyították, hogy a megváltozott körülmények ellenére a mai nőket és férfiakat alapvetően még mindig azok az ősi kódolások, ösztönök mozgatják, amelyek már a korábbi generációkban is jelen voltak. Annyi különbséggel, hogy ezek az elvárások az évszázadok előrehaladtával sajnos mindinkább kezdik túlszárnyalni a reális mértéket.

Nézzük tehát, vajon mit akar valójában a nő és mit a férfi?

A nő elsősorban azt a férfit preferálja, aki mellett biztonságban érezheti magát anyagi és érzelmi tekintetben egyaránt. Gondoskodik róla, és ha kell, napjában többször is megerősíti őt szerelméről szavakkal és akár tettekkel. A férfi rendelkezzen ambícióval, státusszal, tekintéllyel, amelyre a nő felnézhet. A szerelmen kívül kapjon megbecsülést, tiszteletet, illetve lehessen alapozni a férfira a családalapítás és az egység megteremtése szempontjából is. Emellett kiemelkedő helyen áll a hűség, az elköteleződés, az intelligencia és az egészséges, ápolt külső. Mivel a nők szeretnek mindent ki-, be-, meg- és átbeszélni, fontos a kommunikáció, a megértő és empatikus figyelem a férfi részéről. Vonzó a nő számára a humorérzék, a közös nevetések, az együtt töltött intim idő, ami nem feltétlenül csak a szexuális együttlétet jelenti, lehet ez akár közös főzés, tánc, társasjáték, kirándulások.

A férfi prioritásai és igényei lényegében egyszerűbbek, mint a nőé. De ez nem azt jelenti, hogy sekélyesek és felszínesek. Bár a nőnek - aki hajlamos a dolgok túlkomplikálására – ezt az egyszerűséget nehéz megértenie és elfogadnia. Kár lenne tagadni, hogy a férfi számára első helyen általában a szexualitás áll, és mivel vizuális típus, fontos a vonzó, attraktív külső. Ehhez szerencsére nem kell feltétlenül szépségkirálynőnek lenni. Hiszen a külső szépség relatív, mindenkinél mást jelent, ami lényeges az a belső szépség és kisugárzás. Egy nőn mindig látszik, ha kibékült és elégedett önmagával, ez a harmónia belülről fakad, ilyenkor a nő sugárzik és ragyog. A férfi számára is fontos – akárcsak a nőknél - a szerető szívű gondoskodás, az intelligencia és a humorérzék. A legtöbb férfinak van egy különleges szobája: ez a „semmi-szoba”, ezt a nőnek nehéz megértenie. Neve pontosan kifejezi, ami itt történik: semmi. Sok férfinak ráadásul ez a kedvenc helye. Erre a helyre vonul el, ha horgászik, tévét néz, vagy csak ül és bámul maga elé. A „semmi-szobának” azonban rendeltetése van: ez a férfi számára az énidő, a zavartalan egyedüllét, hogy újratermelje a szellemi energiáit. És ha ilyenkor a nő megkérdezi a férfit: „Most mire gondolsz?”, és a válasz erre: „Semmire”, akkor higgyük el, hogy ilyenkor tényleg nem gondol semmire.

A férfiak és a nők tehát mások. Nem jobbak, nem rosszabbak: csupán mások. Mindenki maga dönthet afelől, hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez. Azonban ha megértjük és tiszteletben tartjuk a másik nem különbözőségeit, körültekintőbben dönthetünk a boldogabb jövőnkről.

Forrás:
Allan & Barbara Pease: A férfinak szex kell, a nőnek szerelem. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010.
KaloJ. - PándyM. – Popper P. – Ranschburg J.:Felcserélt szerepek – Nagyszerű nők, gyönyörű férfiak. Saxum Könyvkiadó, Budapest, 2007.


                  Pap Ildikó
                   life coach
Három Királyfi, Három Királylány
          Mozgalom önkéntese

A bejegyzés trackback címe:

https://3kiralyfi.blog.hu/api/trackback/id/tr1412434169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása